Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Αναμένονται ενστάσεις λόγω απογραφής!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η εφημερίδα μας το είχε  προβλέψει στις 18/06/2012 στο κύριο άρθρο της με θέμα «Στον αέρα οι εκλογές;» και αυτό διότι.....οι εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 διεξήχθησαν με βάση την απογραφή του 2001 και όχι του 2011 όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. 


Σύμφωνα με το άρθρο 54 του Συντάγματος, η ΕΛΣΤΑΤ υποχρεούται το αργότερο ένα χρόνο από το πέρας της απογραφής να δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία για τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει αμέσως στην ανακατανομή των βουλευτικών εδρών, βάσει των νέων πληθυσμιακών δεδομένων.

Η απογραφή ολοκληρώθηκε πέρυσι στις 27 Μαΐου και θα έπρεπε το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2012 να είχαν δημοσιοποιηθεί τα νέα στοιχεία και βάσει αυτών να διεξάγονταν οι προχθεσινές εκλογές.


Η καθυστέρηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να δημοσιοποιήσει τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο κατανομής των εδρών ανά Περιφέρεια μετά από ενστάσεις που θα κατατεθούν.  

Δημιουργίες από ασήμι!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία τα εγκαίνια του νέου καταστήματος ασημένιων ειδών δώρου διακόσμησης, InterSilver Gallery, στην οδό Κολοκοτρώνη 14, στην Κηφισιά. 

Ελευθερία, Ορέστης και Ηλέκτρα Καρακατσάνη.

Στο υπέροχο νεοκλασικό κτίριο όπου στεγάζεται το νέο κατάστημα της εταιρείας InterSilver Karakatsanis με μοναδική διακόσμηση, φωτισμό και υπό τον ήχο εξαιρετικής μουσικής υποδέχτηκε η οικογένεια Καρακατσάνη φίλους και πελάτες σε ένα all day event  εγκαινίων.

Σαμπανιέρα - κοχύλι.

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά  ιδιαίτερα αντικείμενα εσωτερικής διακόσμησης από επώνυμους οίκους του εξωτερικού.

Πάολα Μωσσέ - Μαργαρίτη, Χαρά Κούλη, Μαρία Τσαντίλα.

Δημιουργίες διαχρονικές με αξία, από ασήμι σε εξαιρετική ποιότητα και τιμή. Εδώ βρίσκει κανείς πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές για οποιαδήποτε κοινωνική περίσταση - εκδήλωση. Δώρα γάμου, βάφτισης , αντρικό και μεγάλη ποικιλία σε εταιρικό δώρο.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Η Ελληνική Γλώσσα!

Για την αντιγραφή ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Είναι  πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και τονωτικό για το ηθικό  μας, αλλά και για να αναλογιστούμε ίσως ότι είναι  εξαιρετικά σημαντικό, όποια θέση κι αν κατέχουμε, να  αγαπάμε και να  καλλιεργούμε αυτή τη γλώσσα στην  οποία ίσως και να χρωστάμε όλη μας την  ύπαρξη.


«Hellenic Quest» λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους.  

Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.
 
Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει  καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο  άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.  

Το μεγάλο ντέρμπι εξόδου από το Euro....πρωτάθλημα!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ 

Σήμερα ευχόμαστε από καρδιάς να επαναληφθεί η μεγάλη ελληνική νίκη που πραγματοποιήθηκε το 1972 με πρωταγωνιστές τους Μόντι Πάιθονς.

Η βρετανική ομάδα κωμικών, δημιουργοί της τηλεοπτικής σειράς «Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθονς» αποφάσισε να λύσει στο γήπεδο τις διαφορές Ελλήνων και Γερμανών φιλοσόφων.

Διαιτητής του αγώνα ο Κομφούκιος.

Η ελληνική πλευρά παρέταξε το βαρύ της πυροβολικό, τους Πλάτωνα, Σωκράτη, Αρχιμήδη, Δημόκριτο, ενώ η Γερμανία κατέβηκε με Νίτσε, Βιτγκενστάιν, Λάιμπνιτς, Καντ, αλλά και τον Μπεκενμπάουερ.

Διαιτητής της αναμέτρησης ο Κομφούκιος. Τελικός νικητής η ομάδα των Ελλήνων φιλοσόφων με 1-0 και σκόρερ τον Σωκράτη!

Μπορείτε να δείτε το απόσπασμα του συγκλονιστικού αγώνα  πατώντας εδώ.......με πολύ σκέψη και πολύ γέλιο!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!!

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Είμαστε Έλληνες;

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Να συστηθούμε, πρώτα απ όλα; Είμαστε λοιπόν (είμαστε τονίζω) Έλληνες, Είμαστε (είμαστε) περήφανος λαός, Είμαστε (είμαστε) φιλότιμος λαός, Είμαστε (είμαστε) έντιμος λαός......Αυτά, ας πούμε για το παρελθόν, τώρα τι είμαστε όμως; Μεταλλαχτήκαμε; Πως γίναμε έτσι;  Που πήγε η εντιμότητά μας; Που χάθηκε το φιλότιμό μας; Κι εκείνη η έρμη η περηφάνια μας που βρίσκεται;


Τελικά αμφιβάλλω αν είμαστε  Έλληνες, γιατί απλά δεν μας αναγνωρίζω έτσι που καταντήσαμε. Δεν αναφέρομαι βέβαια στον πολιτικό μας κόσμο, διότι αυτός έχει ξεφύγει προ πολλού - ακόμη και τώρα - που να πρωτοβρείς άκρη εκεί.

7.000.000 ψυχές (γιατί τόσοι είμαστε οι γηγενείς μη γελιόμαστε, τ άλλα 3.000.000 είναι οι λαθρομετανάστες, κι όχι μετανάστες, όπως  αποκαλούν εμάς οι μαύροι πουλώντας εξυπνάδα) εναπόθεσαν την τύχη τους στους 300 - και δυστυχώς όχι του Λεωνίδα - αλλά της οδού  Βασιλίσσης Σοφίας, οι οποίοι μας καταχαντακώνουν επί μία 30ετία κι αμφιβάλλω αν κανείς αισθάνεται τύψεις. 

Αλλάζουν από το φθινόπωρο οι αστυνομικές ταυτότητες!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Νέες ταυτότητες θα πρέπει να προμηθευτούν οι Έλληνες πολίτες από το φθινόπωρο του 2012.

Οι νέου τύπου ταυτότητες θα έχουν το σχήμα και το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα αναγράφονται σε αυτό το ονοματεπώνυμο του κατόχου, η ημερομηνία γέννησης, το
φύλο, η ιθαγένεια, ο τόπος γέννησης.  


Το νέο στοιχείο στις νέες ταυτότητες θα είναι πως θα έχουν ημερομηνία λήξης όπως τα διαβατήρια, καθώς όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του πολίτη, «η ελληνική ταυτότητα θα αναγνωρίζεται ως ταξιδιωτικό έγγραφο σε υιοθέτηση και εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 2252/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο πίσω μέρος της ταυτότητας θα αναγράφεται και η ομάδα αίματος του κατόχου της.

Η διαδικασία αντικατάστασης της υπάρχουσας αστυνομικής ταυτότητας με το νέου τύπου δελτίο πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2012 και θα υλοποιηθεί σταδιακά με τρόπο που θα καθορίσει σταδιακά με τρόπο που θα καθορίσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να κληθούν για αντικατάσταση οι παλαιότερες χρονολογίες έκδοσης, και κατά αλφαβητική σειρά.

Μέχρι να αντικατασταθούν τα περίπου 10 εκατομμύρια δελτία ταυτότητας των Ελλήνων που μένουν εντός και εκτός της χώρας θα ισχύουν κανονικά οι παλαιού τύπου ταυτότητες.

Την ευθύνη για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων όσων διαμένουν στο εξωτερικό θα αναλάβουν οι κατά τόπους προξενικές Αρχές. 

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ασφαλτόστρωση της οδού Καλυφτάκη από 12/02 έως 15/02/2011!

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ

Η οδός Καλυφτάκη συνδέει την οδό Γ. Λύρα με τον κόμβο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας εξ’ ου και το όνομα κόμβος Καλυφτάκη.
  

Πρόκειται για έναν στενό δρόμο με πολύ κυκλοφορία που καθίσταται επικίνδυνος λόγω της κυκλοφορίας βαριών οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα από τις παρακείμενες βιοτεχνίες. 

Επικίνδυνος είναι και λόγω της κακής, με πολλά μπαλώματα,  οδόστρωσης αλλά και ολισθηρός λόγω της παλαιότητας του οδοστρώματός του.

Ίσως να είναι ο χειρότερος δρόμος σε όλο τον δήμο Κηφισιάς, τουλάχιστον από αυτούς που είναι  ζωτικής σημασίας για την κυκλοφορία!


Φάση πρώτη: Επίβλεψη και προβολή  του έργου 

Αυτός ο  δρόμος ασφαλτοστρώθηκε  υπό την επίβλεψη του δημάρχου μας, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις στον τοπικό και όχι μόνο τύπο. Αν πληκτρολογήσετε στις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου  «έργα οδός Καλυφτάκη» θα  βρείτε πάνω από δέκα καταγραφές σε διάφορες εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Αναπαράγουμε κάποιες από αυτές...... 

Συνάντηση κορυφής τζαζ!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ρεματιά Jazz Festival παρουσιάζει την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 τον Γιώργο Ψυχογιό και τους Trilogia,  (Γ. Τρανταλίδης, Γ. Κοντραφούρης και Γ. Σαμαράς) σε μία κορυφαία τζαζ συνεύρεση από την οποία δεν θα λείψουν ο αυτοσχεδιασμός και οι ευφάνταστοι διάλογοι μεταξύ των μουσικών.


Ο μοναδικός πιανίστας, συνθέτης και αυτοσχεδιαστής Γιώργος Ψυχογιός μαζί με τους Σεραφείμ Μπέλλο και Χρήστο Ασωνίτη στα τύμπανα, Περικλή Τριβόλη στο κοντραμπάσο, Βαγγέλη Παρασκευαϊδη στο βιμπράφωνο και Δημήτρη Παπαδόπουλο στην τρομπέτα, θα ανέβει στη σκηνή του Ευριπίδειου Θεάτρου για μια βραδιά αυθεντικής τζαζ.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει επιλεγμένα κομμάτια από τους τρεις δίσκους του Γιώργου Ψυχογιού , ισχυρές δόσεις αυτοσχεδιασμού και διαλόγου ανάμεσα στους μουσικούς, αλλά και αναπάντεχες διασκευές σε αγαπημένα jazz standards και σε μουσικές ταινιών από τον αμερικάνικο, ιταλικό και γαλλικό κινηματογράφο…

Την ίδια μέρα, η «Trilogia», τρεις δεξιοτέχνες με ψυχή, φαντασία και δύναμη, τρεις δημιουργοί που συγκροτούν ένα εκρηκτικό σχήμα σύγχρονης τζαζ και αυτοσχεδιασμού, με αναφορές στη μουσική παράδοση της Μεσογείου, θα ξεδιπλώσουν με ευφάνταστο τρόπο μια μουσική γεμάτη ρυθμό, ψυχή, ένταση και υποδειγματικά παιξίματα, με κύριο χαρακτηριστικό τη μίξη Δύσης και Ανατολής.

Τιμή εισιτηρίου: 15€
Εκπτωτικό εισιτήριο: (Άνεργοι ΟΑΕΔ - Φοιτητές) 12€. 

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Μήπως φιλοτιμηθούν λίγο και οι δικοί μας Βουλευτές!

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ

Ο Μαριάνο Ραχόι, Πρωθυπουργός της Ισπανίας πέρασε τον ακόλουθο νόμο που αφορά τους βουλευτές.


1. Ο Βουλευτής θα πληρώνεται μόνο κατά την διάρκεια της θητείας του και δεν θα έχει σύνταξη που θα προέρχεται μόνο από αυτή.

2. Θα πληρώνει την αντίστοιχη ασφάλεια του. Όλοι ανεξαιρέτως (παρελθόν, παρόν, μέλλον) και το ταμείο σύνταξης της Βουλής περνάει στην ισχύουσα κοινωνική ασφάλιση άμεσα. Ο Βουλευτής θα απολαμβάνει των προνομίων της κοινωνικής ασφάλισης ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι πολίτες. Το ταμείο ασφάλισης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για κανένα άλλο σκοπό.

3. Οι Βουλευτές  πρέπει να συμβάλουν στο ταμείο της ασφάλισης τους όπως όλοι οι Ισπανοί.

4. Οι Βουλευτές παύουν να ψηφίζουν την αύξηση του μισθού τους.

5. Οι Βουλευτές εγκαταλείπουν το παρόν σύστημα υγειονομικής ασφάλισης και προσχωρούν στο σύστημα υγείας των υπολοίπων Ισπανών πολιτών.

6. Οι Βουλευτές θα υπόκεινται στους ίδιους ακριβώς νόμους όπως οι υπόλοιποι Ισπανοί.

7. Το να υπηρετεί κανείς στη Βουλή είναι τιμή, δεν είναι επάγγελμα. Οι Βουλευτές πρέπει να πληρούν τις θητείες τους στη Βουλή (όχι πάνω από δύο) και μετά να πηγαίνουν σπίτια τους και να εξασφαλίζουν δουλειά.  

Οι νέες δωρεές του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στην πρόσφατη συνεδρίασή του, ενέκρινε τη σειρά των νέων δωρεών του για την περίοδο Άνοιξη-Καλοκαίρι 2012. Οι δωρεές βασίζονται στην φιλοσοφία του Ιδρύματος για συμβολή στην ανακούφιση των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων και δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για το μέλλον, πάντοτε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, μέσα από τη στήριξη και προώθηση της Παιδείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Υγείας και του Πολιτισμού.

Συμπληρωματικά  των δωρεών αυτών, το Ίδρυμα ανακοινώνει  επιπλέον δωρεές συνολικού ύψους €10,2 εκατομμυρίων προς 39 Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για συμβολή στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της κοινωνικό-οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.  

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Στον «αέρα» οι εκλογές;;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Έχουν ήδη περάσει δύο εβδομάδες από την απώτατη προθεσμία που έχει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ΕΛΣΤΑΤ για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής του Μαΐου 2011 ως προς τον νόμιμο πληθυσμό. Ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών που αναλογούν σε κάθε περιφέρεια, για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, γίνεται επομένως ακόμη με βάση την απολύτως παρωχημένη απογραφή του 2001, γεγονός που αναπόφευκτα αναμένεται να προκαλέσει ενστάσεις στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).


Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), Ιωάννης Αδαμόπουλος, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρή συνταγματική παράλειψη» τη μη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης απογραφής, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την πραγματοποίησή της.   

Εθνοκεντρικό fashion show!



Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Όμιλος Σπουδών Μόδας PanSik παρουσιάζει την Παρασκευή στις 22 Ιουνίου 2012 στις 20.30 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» ένα πρωτοποριακό Fashion Show που έχει τίτλο EthnoCentric. 


Με 35 χρόνια παρουσίας στο χώρο της μόδας και των media, με συνέπεια στην ιστορία  του και στην ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών ο Όμιλος PanSik ανοίγει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό για τις δημιουργίες των σπουδαστών του.

Έμπνευση τους το απόλυτο trend το φετινού καλοκαιριού! Υφάσματα, άνθρωποι και η φύση γύρω από ethnic πολιτισμούς. 
             
80 εμπνευσμένες δημιουργίες και ενδυματολογικές προτάσεις θα παρουσιάσουν οι 35 σχεδιαστές  της σχολής υπό τους ήχους που θα επιλέξει για το Fashion Show  o Ραδιοφωνικός σταθμός Pepper 96,6 ενώ παράλληλα το κοινό μπορεί να περιηγηθεί στην έκθεση που έχουν επιμεληθεί οι σπουδαστές  του Τμήματος Fashion Styling.  


Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Επιστρέφου​ν λόγω κρίσης οι βρεφοδόχοι στην Ευρώπη.....

Για την αντιγραφή ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Η οικονομική κρίση σε όλη την Ευρώπη έχει φέρει σε απελπισία όλο και περισσότερους γονείς που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους σε κάποιο ίδρυμα και στις βρεφοδόχους που πολλαπλασιάζονται ανά την ήπειρο, ωθώντας ακόμα και τον ΟΗΕ να εκφράσει την ανησυχία του.


Ο Monde σημειώνει ότι πρόκειται για την παλιά συνήθεια που ατόνησε τον 20ό αιώνα όταν γενικά βελτιώθηκαν (σε σχετικό βαθμό και όχι παντού στον ίδιο βαθμό) οι συνθήκες ζωής των χαμηλότερων στρωμάτων.

Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα επανήλθαν και οι χώρες - με πρώτη τη Γερμανία το 2000 - να εισάγουν και πάλι βρεφοδόχους ώστε, αν μη τι άλλο, τα βρέφη να μην κινδυνεύουν από την έκθεση τους. Την ακολούθησαν άλλες δέκα χώρες, όπως η Ιταλία και η Πολωνία· στη Γαλλία από το 2000 εγκαταλείφτηκαν περίπου 400 παιδιά.  

Μουσικό δωδεκάωρο στο Μουσείο Ακρόπολης!

Γράφει η ΤΙΝΑ ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το Μουσείο Ακρόπολης την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012 γιορτάζει τα τρίτα γενέθλιά του. Οι εκθεσιακοί του χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Τις ίδιες ώρες θα είναι ανοιχτό και το εστιατόριό του.


Την ημέρα αυτή, η τιμή εισόδου θα είναι μειωμένη στα 3€.

Από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν στις αίθουσες του Μουσείου μικρά σύνολα και διακεκριμένους σολίστες σε ένα μουσικό ταξίδι με αφετηρία τον αρχαίο ήχο και σταθμούς στην Αναγέννηση, το  Μπαρόκ, την κλασσική και ρομαντική εποχή, αλλά και σε ξεχωριστά  έργα του 20ού αιώνα.

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τα Μουσικά Σύνολα και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. 

************************
Στις 8:30 το βράδυ, στο ισόγειο του Μουσείου με θέα το αέτωμα του Εκατομπέδου, η Χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσει Δωδεκανησιακά έργα του Γ. Κωνσταντινίδη και αποσπάσματα από συνθέσεις των Javier Busto και Lajos Bardos.

************************
Στις 9:30 το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσουν έργα Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Παπαδημητρίου, Ξαρχάκο.