Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Άχρηστοι οι ελληνικοί πύραυλοι S-300…..εδώ και 14 χρόνια!!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Η παραγγελία του πυραυλικού συστήματος S-300, έγινε επί διακυβερνήσεως του Γλαύκου Κληρίδη το 1996 και το συμβόλαιο μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας - Ρωσίας υπεγράφη στις 4 Φεβρουαρίου 1997 εν μέσω αμερικανικών πιέσεων και τουρκικών απειλών για χτύπημα μόλις εγκατασταθούν. 


Ακολούθησε έντονο  διπλωματικό παρασκήνιο για τη ματαίωση της έλευσης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, με αποτέλεσμα  τα  εν λόγω πυραυλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής να  καταλήξουν τελικά στην Κρήτη  τον Μάρτιο του 1999.   


Όπως πληροφορούμεθα, στα 14 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη (αντί της Κύπρου, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά) δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία βολή!


Οι συνεχείς αναβολές οφείλονταν άλλοτε σε υποτιθέμενα οικονομικά προβλήματα και άλλοτε σε διπλωματικές πιέσεις. Κορυφαίο παράδειγμα η βολή που είχε προγραμματιστεί  για τον Νοέμβριο του 2007, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω αμερικανικών και τουρκικών αντιδράσεων περί υποτιθέμενης «διατάραξης» της ισορροπίας στο Αιγαίο!!

Όσο για το επιχείρημα περί δήθεν μεγάλου κόστους, γνώστες της αγοράς λένε ότι όλο το «πακέτο ελέγχου» δεν κοστίζει περισσότερο από 1,5 εκατ. ευρώ.


Τουλάχιστον αυτά υποστηρίζει ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος Ταξίαρχος (εα) σε άρθρο του για την υπό δημιουργία αντιπυραυλική ασπίδα στην γειτονική Τουρκία.

«......ένα από τα καλύτερα οπλικά συστήματα το S-300 PMU1 που εντάχθηκε στην Π.Α το 2000 και είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους παραμένει ανενεργό για δέκα τρία χρόνια. Το ΓΕΕΘΑ είχε εισηγηθεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη εκπαιδευτική βολή τον Νοέμβριο του 2007 η οποία τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

Η ατολμία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ασκήσει τα αυτονόητα δικαιώματα σε θέματα αξιοποίησης οπλικών συστημάτων για τα οποία έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών και τα οποία μπορούν να προστατεύσουν το Αιγαίο και μέρος της ΑΟΖ προκαλεί ερωτηματικά.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος σε ομιλία του στο 1ο συνέδριο «Ενεργειακής Ασφάλειας και Άμυνας» δήλωσε για πρώτη φορά επέκταση του επιχειρησιακού χώρου δράσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πέρα από το Αιγαίο προς την περιοχή της Α. Μεσογείου δίχως να διευκρινίσει με ποια οπλικά συστήματα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ Πάνος Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε στο ίδιο συνέδριο ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τα όσα έχει πει προ των εκλογών αναφορικά με την προστασία της ΑΟΖ.

Κάποιοι στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να μην πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική βολή των S-300PMU1 οι οποίοι λιάζονται στην Κρήτη...». 

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου