Τρίτη 14 Μαΐου 2013

850.000 ευρώ την ημέρα για κρατικά κινητά!!

Παρουσιάζει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Τεράστια ποσά δαπανώνται ανά έτος για τα κρατικά κινητά. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος αγγίζει τα 310 εκατ. ευρώ μόνο για το στενό δημόσιο τομέα!


Ο χαρακτηρισμός ανισότητα δυστυχώς θα ταίριαζε «γάντι» στο πάρτι που φαίνεται να έχει στηθεί με κρατικά κινητά και εξαιρετικές ευκολίες σε δημόσιους λειτουργούς, όπως επί παραδείγματι ο απεριόριστος χρόνος ομιλίας.  


Το ελληνικό δημόσιο πληρώνει, όπως δείχνουν τα στοιχεία, κόστη τηλεφωνίας 850.000 ευρώ τη μέρα. Επιπλέον, τα έξοδα τηλεπικοινωνίας φτάνουν τα 310 εκατ. ευρώ μόνο στο στενό δημόσιο τομέα.......την ίδια στιγμή που απολύονται χιλιάδες συμβασιούχοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  «Παραπολιτικά», από όπου και το ρεπορτάζ, χρησιμοποιούνται διαχρονικά συγκεκριμένα κόλπα ώστε να συνεχίζεται αυτή η «μηχανή» ευκολιών ως προς την κινητή τηλεφωνία.

Δηλαδή, για παράδειγμα, στις κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις τα σχετικά κονδύλια εγγράφονται ως «λοιπά έξοδα» στους ισολογισμούς. Επίσης, δεν κοινοποιούνται στο αρμόδιο υπουργείο το οποίο έχει τον ρόλο του επόπτη.

Θα αναρωτηθεί βέβαια κάποιος καλόπιστος, καλά τόσοι πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τόσα κινητά και δημιουργούν τεράστιους λογαριασμούς; Μάλλον ναι. Ας αναλογιστούμε πως κινητά δεν δικαιούνται μόνο οι υπουργοί, οι υφυπουργοί αλλά και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων αλλά και οι προϊστάμενοι των τμημάτων, οι υπεύθυνοι ασφαλείας, διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων οργανισμών, τα γραφεία Τύπου αλλά και χιλιάδες άλλοι συνεργάτες.


Έπρεπε να έρθει η σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Ψυχάρη, για να πει ο κ. Μανιτάκης πως τα περισσότερα κινητά τα βρίσκουμε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, 1.000 με ετήσιο κόστος 476.814 ευρώ, μετά ερχόταν το υπουργείο Εξωτερικών με 105.895 ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έφτανε τις 685 συνδέσεις κινητών.

Τον Οκτώβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε εγκρίνει με απευθείας ανάθεση την ανανέωση 50 συνδέσεων κινητών, ενώ τον περασμένο Απρίλιο προκηρύχθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια 52 συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας αξίας 71.340 ευρώ τον χρόνο.

Το κωμικό της ιστορίας ή πιο σωστά ο τραγέλαφος είναι πως δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία αφού δεν υπάρχει βάση δεδομένων. Έτσι η κυβέρνηση έψαξε να βρει στοιχεία από την αγορά. Από μία εταιρεία και μόνο προκύπτει πως το κόστος για τους χρήστες της ξεπερνά τα 120 εκατ ευρώ τον χρόνο!

Και να ήταν μόνο αυτά. Όπως αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά» το Μάρτιο 2013 (1) Δημοτική επιχείρηση στην Κω ξόδεψε περίπου 1.400 ευρώ, το ειδικό ταμείο οργανώσεως συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών χρέωσε το δημόσιο με 4.183 ευρώ (2012) και (2) η ΑΕΜΥ Α.Ε. για λογαριασμό αξιωματούχου της δαπάνησε σε ένα μήνα 520 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου