Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Πρωτοποριακό φάρμακο για Πολλαπλή Σκλήρυνση από Κύπριους επιστήμονες!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) ανά το παγκόσμιο, δίνουν τρεις Κύπριοι επιστήμονες, οι οποίοι ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη της τρίτης και τελευταίας φάσης της έρευνας τους, που αφορά τη δημιουργία ενός διατροφο-φαρμακευτικού σκευάσματος. 



Σκεύασμα, το οποίο είναι ένα από τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών και το οποίο φαίνεται να πετυχαίνει την ελαχιστοποίηση των υποτροπών στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα ΠΣ και κατ’ επέκταση στη μείωση της αναπηρίας, στην οποία οδηγεί η πάθηση.    

Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις δίνουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα στους ερευνητές και για την αποτελεσματικότητα του σε ότι αφορά την ίαση της νόσου. Οι ασθενείς που έχουν συμμετέχει στην σχετική κλινική έρευνα έχουν ήδη παρουσιάσει θεαματικά αποτελέσματα.


Η τρίτη και τελευταία φάση του ερευνητικού προγράμματος αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2015.


Τι είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Η ΠΣ είναι μια χρόνια, αυτοάνοση, φλεγμονώδης και νευροεκφυλιστική νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) και συνιστά την κύρια αιτία αναπηρίας σε άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Εκτιμάται ότι προσβάλλει έως 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ οι Έλληνες ασθενείς υπολογίζονται σε 10.000.

Τα συμπτώματα της  νόσου διαφέρουν σημαντικά μεταξύ  των ασθενών καθώς  αναπαριστούν τα ποικίλα σημεία βλάβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Στα συνήθη σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνονται: αδυναμία ή παράλυση των άκρων, αιμωδίες ή προβλήματα αισθητικότητας, κόπωση, οπτικές διαταραχές, δυσφαγία και δυσαρθρία, προβλήματα στη βάδιση ή την ισορροπία, κατάθλιψη και νοητικές διαταραχές, προβλήματα του εντέρου ή της ουροδόχου κύστεως.

Κατά την αρχική εκδήλωση της νόσου, οι περισσότεροι ασθενείς (80-85%) εμφανίζουν την Υποτροπιάζουσα - Διαλείπουσα μορφή της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτα οξέα επεισόδια νευρολογικών συμπτωμάτων (υποτροπές ή ώσεις), τα οποία ακολουθούνται από περιόδους ύφεσης, κατά τη διάρκεια των οποίων εμφανίζεται πλήρης ή μερική αποκατάσταση των ελλειμμάτων που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ώσης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι το γεγονός ότι το σκεύασμα υπολογίζεται ότι όταν καταλήξει στα ράφια των φαρμακείων δεν θα στοιχίζουν στους ασθενείς περισσότερο από €1500 - €2000 το χρόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου